Az atkáról

Az atkáról

1 g háziporban
15.000 poratka található!

Ha megkeseríti életét a por allergia, itt az ideje, hogy megismerkedjen az atkamentesítés fogalmával:

De előtte.. mi is az a poratka?

A poratka
( Dermatophagoides pteronyssus )

A poratka szabad szemmel nem látható ízeltlábú. (Tulajdonképpen nagyon megdöbbennénk, ha szabad szemmel látnánk, mert az elektronmikroszkópos felvételeken a Spielberg-filmek szörnyeihez hasonlít.)

atka2

Gyakran a poratka ürüléke felelõs az álmatlanságért, a fejfájásért, pattanásos vagy a ráncos arcbõrért is!

Az atkamentesítés az egyetlen eredményes megoldás!

Régóta elfogadott, hogy a házipor is okozhat hasonló allergiás tüneteket, mint a virágpollen. Ezt a megfigyelést már a múlt században leírták orvosi szakfolyóiratokban, és a további kutatások igazolják, hogy valójában a háziporban levõ atka ürüléke amely egy erõsen irritáló fehérjét tartalmaz váltja ki az allergizáló reakciót.

A poratka, mint ízeltlábú, igen népes családba tartozik, s legalább negyven közelebbi rokona van. Allergológiai szempontból két atkafélének van jelentõsége a valódi házipor atkának és a lisztatkának, utóbbit inkább vidéken találjuk a lakásporban.

Az poratka élettartama meglehetõsen rövid: általában 2-3 hónapig él. Viszont folyamatosan gondoskodik a bõséges után pótlásról.

A nõstények 40-50 tojást raknak le, a tojásból kb. 20 nap alatt lesznek kifejlett példányok. A párás közeg, és a 23-25 C körüli hõmérséklet a legkedvezõbb számukra. Masszív túlélõk, ha nincsenek ideális körülmények a tojások még sokáig fejlõdõ képesek.

Megdöbbentõ adat, hogy 1 gramm házipor 15 ezer atkát tartalmazhat.

Az atka elsõsorban a matracokban, a kárpitban és a szõnyegben található meg.

Tápanyagforrása az emberi hámszövet, a köröm, a szõr, de ugyanúgy kedveli az állati szõröket és tollakat is.

Sõt, az atka táplálkozásához (emésztéséhez) szükségesek apró, mikroszkopikus méretû gombák melyek szintén okozhatják a problémát.

Egy ember is bõséges élelemforrása lehet az atkáknak, hát még egy család, hiszen az ember naponta 1-2 gramm hámot veszít a bõrérõl. Ami irdatlan mennyiségû atkának biztosít élelmet.

Egy új matracban négy hónapon belül megtelepszenek.

Ezért fontos az atkamentesítés, hogy gondtalan és kellemesebb legyen a pihenés!!

 

Természetesen van összefüggés a tisztaság és az atkák mennyisége között, és biztos, hogy Ön is mindent megtesz annak érdekében, hogy alaposan kiporszívózzon.

Azonban, hagyományos porszívózásnál az atkák, ürülékük, és a szintén mikroszkopikus gombák 60-70 százaléka bennmarad a szõnyegben, kárpitban ezen felül a porszívó munka közben ezeket az allergéneket újra szétfújja a helyiség levegõjében a rácsos szerkezetû szûrõinek és porzsákjának köszönhetõen.

Tehát, hogy “alapos” porszívózással vagy kémiai kezeléssel megszüntethetõ a probléma. Hát? Ma már ahogy arról korábban írtunk , hogy az allergiát, asztmát és nem mellékesen a zárt helyiségben kialakult kellemetlen szagot elsõsorban az atka széklete okozza, amely láthatatlan apró szemcséjû porként száll a helyiségek levegõjében. És a rácsos szerkezetû szûrõk nem fogják meg. Nem elég tehát az atkákat eltávolítani, hanem a székletet is el kell távolítani!

Mostanra már bizonyára furdalja a kíváncsiság, hogy akkor hogyan lehet felvenni a harcot az atkákal.
A megoldás az alapos tisztításban rejlik. A Karcher puzzi 10/1 szőnyeg és kárpítitsztító rendszer, és a Karcher SC 1002 gőztisztító rendszer hatékonyan felveszi a kesztyűt az atkával szemben

         KARCHER PUZZI 10 /1 

 karcher sc 1002_2

             KARCHER SC 1002

Hogyan győzheti le ez a két rendszer az atkákat?

A Karcher SC 1002 gőztisztító rendszer  több, mint 100 fokos gőz segítségével megöli az atkákat, és a még ki nem kelt tojásokat.

A gőz tisztít és fertőtlenít!!!

A Karcher puzzi 10/1 szőnyeg és kárpíttisztító rendszer pedig hatékonyan átmossa a szőnyegét vagy ülőgarnítúráját, és felszívja az elpusztult atkákat, a tojásokat és az ürüléket, illetve eltávolítja a szennyeződéseket is.

A Karcher SC 1002 gőztisztító rendszer csak a Karcher puzzi 10/1 tisztító rendszerrel együtt hatásos az atkák ellen.
Külön-külön egyik rendszer sem nyújt 100%-os védelmet az atkák ellen.